Zdravo hujšanje – izguba telesne teže na zdravju prijazen način

Na področju hujšanja je danes na voljo ogromno različnih prehranskih pristopov – od takšnih, ki obljubljajo neverjetne učinke v čim krajšem času, do tistih dolgotrajnejših, ki se topljenja odvečnih kilogramov lotevajo na nekoliko manj rigorozen način. In, čeprav se ti pristopi že na prvi pogled pošteno razlikujejo, je vsem skupno to, da preko izključevanja določenih živil (ali celo skupin živil) iz prehranjevanja, obljubljajo neuresničljive cilje, ki pa izginejo takoj, ko prenehamo z dieto. Še več, pogosto po končanju diete pridobimo celo dodatno telesno težo. Ob tem se človeku nehote poraja vprašanje, ali je hujšanje sploh lahko zdravo? Ali nenehno odrekanje določenim živilom (ali celo skupinam živil) nima negativnih posledic za naš metabolizem in zdravje na splošno? In, končno, ali so dolgotrajni rezultati sploh mogoči?

Kaj je zdravo hujšanje?

Zdravo hujšanje je izguba telesne teže brez negativnih posledic za naše zdravje, ki temelji na dolgoročni spremembi življenjskega sloga in izredni motivaciji posameznika. Pri tem je ključnega pomena zdrava prehrana. Le-ta naj bo zlasti rastlinskega izvora. Na jedilniku naj prevladujejo sezonsko sadje in zelenjava, stročnice in polnozrnate žitarice, polnovreden kruh ter testenine. Namesto predelanih mesnin, na jedilnik uvrstite pusto perutnino in ribe; mlečne izdelke uživajte zmerno. Izogibajte se predvsem sladkorju, ki ga najdete v gaziranih pijačah, sadnih jogurtih, marmeladah, itd. Splošno vodilo, ki ga upoštevajte pri načrtovanju obrokov se torej glasi: “manj mastne, predelane hrane in sladkorja; več vlaknin.” Obroki naj bodo redni in primerno veliki, ne pozabite pa niti na telesno dejavnost, ki bo mlahave maščobne obloge spremenila v mišice, in tako pomembno preoblikovala vaše telo. Telesna dejavnost naj zato postane del vaše vsakodnevne rutine.

Hujšajte počasi

Čeprav si vsi želimo hitrih rezultatov, pa je za zdravo hujšanje pomembno, da težo izgubljamo počasi in kontrolirano, saj bomo le na tak način uspeli obdržati vitko postavo. Znanstvene študije so pokazale, da je najbolj zdravo izgubiti od 0,5 – 1 kilogram na teden. Vse, kar je več, lahko škoduje vašemu zdravju. Zato je pomembno, da si že ob začetku hujšanja zastavite realne cilje, predvsem pa, da se opremite s potrpežljivostjo. Za več informacij o zdravem hujšanju klikni tukaj.

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh