Vsestranska uporaba zobne paste

Čeprav prvi (priznani) recept za pripravo zobne paste sega v sredino 19. stoletja, pa so jo uporabljali že Stari Egipčani. Slednji so si namreč zobe umivali s pripravkom iz volovskih parkljev, jajčnih lupin, lehnjaka, mete in vode. Danes je zobna pasta nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. A čeprav jo vsakodnevno uporabljamo za čiščenje in zaščito naših zob, pa marsikdo med nami sploh ne ve, da jo je med drugim mogoče uporabljati tudi za čiščenje avtomobilskih žarometov, kromiranih pip in umivalnikov, ublažitev opeklin, odstranjevanje madežev,… Več o njeni vsestranski uporabnosti pa v nadaljevanju.

Za bleščeče pipe, umivalnike in avtomobilske žaromete

Zobno pasto kanite na kromirano pipo ali v umivalnik, zdrgnite z gobico, za konec pa oboje splaknite z vodo – pipa in umivalnik se bosta bleščala ter odbijala vodne kapljice, kot da bi uporabili običajno čistilo. Zobna pasta pa ni odlično čistilo zgolj ko gre za pipe in umivalnike, temveč tudi ko gre za čiščenje avtomobilskih žarometov; na vlažno krpo nanesite zobno pasto, jo razmažite po steklu in dobro spolirajte!

Za očala, ki se ne bodo več rosila

Vsi, ki ste že kdaj imeli očala na nosu veste, da le-ta lahko pozimi, (ko na primer stopite v ogreti prostor) predstavljajo pravo nadlogo. Rošenja očal se boste znebili, če boste na stekla nanesli manjšo količino zobne paste in jo sprali z vodo. A pazite, da si pri tem ne poškodujete stekel.

Za odstranitev odtisov kozarcev z lesenega pohištva

Tudi vas motijo grdi okrogli odtisi na pohištvu, ki nastanejo, če nanj odložite vlažne kozarce? Potemtakem si lahko pomagate z zobno pasto! Pohištvo nežno zdrgnite z mehko krpo, na katero ste predhodno nanesli zobno pasto, nato ga obrišite z vlažno krpo ter počakajte, da se posuši, za konec pa ga premažite še z olivnim oljem.

Za odstranitev madežev s tkanin

Zobna pasta je idealna tudi za odstranjevanje madežev s tkanin, pa naj gre za oblačila, preproge ali blazine na sedežni garnituri. Vse, kar je potrebno storiti je, da (že pred pranjem) zobno pasto nanesete neposredno na madež in nato drgnete toliko časa, dokler madež ne izgine. Pri čiščenju preprog si lahko pomagate tudi s ščetko.

Za odstranjevanje neprijetnih vonjav

Zobna pasta je prava rešitev tudi, ko želite z rok odstraniti neprijetne vonjave (po česnu, čebuli in ribah), zato si zdrgnite prstne konice oziroma roke z zobno pasto in pozabite na neprijeten vonj.

Za posvetlitev belih podplatov čevljev

Imate tudi vi čevlje ali športne copate, katerih podplati so se sčasoma obarvali? Potemtakem čevlje najprej umijte, nato pa na podplate nanesite zobno pasto in dobro zdrgnite.

Za odstranitev voščenk z zidu

So stene vašega doma polne otroških umetnin? V kolikor so le-te nastale z voščenkami, jih lahko odstranite tudi z zobno pasto. Slednjo nanesite na krpo in nato steno drgnite toliko časa, dokler ne bodo madeži izginili. A pazite; v kolikor imate na stenah barvo, ki ne prenese grobosti in vode, se tega raje ne lotevajte, saj se zna zgoditi, da bo končni rezultat bistveno slabši od začetnega.

Za pomiritev razdražene kože od pikov žuželk, rane in mehurje

Na razdraženo kožo, ki je posledica, bodisi pikov žuželk, bodisi opeklin, ureznin ali prask, kanite kapljico zobne paste. S tem boste preprečili neprijetno srbečico in opekline, obenem pa poskrbeli tudi za hitrejše celjenje in izsušitev rane.

Za okolju in zdravju prijazne zobne paste kliknite tukaj.

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh