Na kaj paziti pri opremljanju otroške sobe

Pri opremljanju otroške sobe – edinega prostora, ki bo rasel skupaj z vašim otrokom – je v prvi vrsti treba upoštevati funkcionalnost, svetlost in udobje, saj boste le tako uspeli ustvariti kotiček, v katerem se bo otrok počutil dobro, varno in srečno.

Z odraščanjem otroka se bodo njegove potrebe in želje spreminjale, prav zaradi tega je še kako pomembno, da sobo načrtujete tako, da bodo električni priključki tudi kasneje na pravih mestih, opremite pa jo z nevtralnimi kosi pohištva (kot so postelja, garderobna omara in predalniki), ki jih je mogoče nadgrajevati, dopolnjevati in premeščati. Posebno pozornost velja nameniti tudi izbiri ustrezne pisalne mize (ki mora biti usklajena s preostalim pohištvom, obenem pa dovolj prostrana, da bo otrok na njej imel dovolj prostora za učenje, pisanje domačih nalog in ustvarjanje) ter po višini nastavljivega stola. Pri postavitvi pisalne mize ne pozabite upoštevati tudi naravne svetlobe v prostoru – v kolikor je vaš otrok desničar, naj svetloba osvetljuje mizo z leve strani oziroma z desne, če je levičar. V kolikor v vaši dosedanji otroški sobi še ni poličk, je le-te smiselno dodati, saj bo otrok sčasoma potreboval vse več prostora za shranjevanje šolskih potrebščin, učbenikov in knjig.

Čeprav so barve izjemnega pomena – sploh v otroški sobi, saj spodbujajo otrokovo domišljijo in kreativnost – pa naj je pohištvo čim bolj nevtralnih barv. Več svobode si zato privoščite pri okrasitvi sten. Le-te so naj toplih barv (kot so rumena, rumeno-zelena, oranžna in/ali rožnata), dodatno pa še jih lahko popestrite tudi z uporabo stenskih poslikav, foto tapet ali stenskih nalepk. Sploh slednje so za otroške sobe izjemno primerne, saj jih je mogoče – v primeru, da se jih otrok naveliča – enostavno odstraniti in še isti trenutek nadomestiti z novimi, s čimer boste popolnoma spremenili izgled sobe. In to celo brez vnovičnega pleskanja ter nepotrebne packarije, ki ga le-to prinese s sabo.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh